Uskomustuotteet ulos apteekista

STT uutisoi 11.2.2014 kuinka uskomuslääkkeet tekevät tuloaan apteekkien hyllyille. Syyksi tähän kehitykseen mainitaan tietysti se tuhanteen kertaan toitotettu apteekkien voittojen pienentyminen. Suunta ei ole uusi, sillä melkeinpä jokaisesta apteekista löytyy jo nyt erilaisia räikeitä uskomustuotteita, kuten pahoinvointirannekkeita tai tiettyjä lisäravinteiksi luokiteltavia valmisteita. Tyypillisesti lisää myyntiä on tavoiteltu laajasta kosmetiikkavalikoimasta ja luontaistuotteista, mutta joissain apteekeissa valikoimaan on alettu ottamaan myös kyseenalaisempia tuotteita, kuten homeopaattisisia valmisteita ja hologrammitarroja.

Apteekkari Petri Kumlin Turun Skanssin apteekista kertoo STT:n jutussa, kuinka homeopatiaa ei tarjota niille, jotka eivät sitä etsi. Tämä toteamus lienee Kumlinin mielessä eettinen vastuuvapautuslause – tyhmää saa höynäyttää. Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura puolestaan mainitsee kauhukuvan suomalaisten apteekkien muuttumisesta ulkomaiden tapaan sekatavarakaupoiksi.

Todellinen uskomustuotteiden mukana tuleva riski on kuitenkin koko apteekkialalle leviävä uskottavuusongelma, joka murentaa viimeisenkin pylvään apteekkien etuoikeutetusta lääkemyyntiasemasta. Apteekkialan tarkan sääntelyn tuoman säntillisyyden ja vuosien mittaan rakennetun luotettavan maineen hyödyt hälvenevät, kun apteekit osallistuvat räikeästi huuhaa-ajattelun kultivointiin.

Sirpa Peuran mielestä homeopaattiset tuotteet kuuluvat kuitenkin nimenomaan apteekkiin, sillä joissain valmisteissa voi olla erittäin pieniä määriä myrkkyä, esimerkiksi arsenikkia. Samaa voisi sanoa myös vihanneksista ja suomalaisesta kaivovedestä, mutta niiden myyntiä ei ainakaan vielä olla rajoittamassa farmasistien käsiin. Yliopistokoulutettujen lääkealan ammattilaisten antaman rationaalisen lääkeneuvonnan vaikuttavuus tulee muuten esiin ihan uudessa valossa, jos viereisellä hyllyllä suositellaan silkkaa huuhaata vailla mitään vaikutusta.

Sekatavarakauppaa voi terveydenhuollon ammattilainen sentään luotsata hyvällä mielellä, mutta terveydenhoitoa vinouttavien huuhaatuotteiden myynti on eettisesti kyseenalaista, ja vielä kyseenalaisempaa on tarjota esimerkiksi homeopaatin palveluita niiden yhteydessä. Vai miten sinä suhtautuisit energiaterapeutin vastaanottoon terveysasemalla? On käsittämätöntä, että muutamat välinpitämättömät apteekkarit ovat valmiita tahraamaan koko apteekkialan maineen oman ahneutensa alttarilla.

Homeopatia on kuitenkin vain pieni osa ilmiötä. Yhtä lailla huomiota tulisi kiinnittää muihinkin apteekkien hyllyjä kansoittaviin tuotteisiin, joiden katteettomat lupaukset hohtavat yhtä kirkkaina ja epämääräisinä kuin korvaan osoitettu valo. Tähän sarjaan lukeutuvat Valkeen lisäksi ainakin Regulat-valmisteet, Sea Band -rannekkeet, Shoo!Tag-punkkituotteet sekä monet lisäravinteet ja luontaistuotteet. Kriittistä tarkastelua voisi laajentaa kyllä moneen muuhunkin tuoteryhmään.

Apteekkisektori tarvitsee kipeästi ihmisiä, jotka ovat valmiita ottamaan kantaa turvallisen, tehokkaan ja asianmukaisen tieteellisesti perustellun terveydenhuollon sekä apteekkikaupan puolesta. Apteekkien ansaintamalleja on kehitettävä uusiin innovatiivisiin suuntiin, jotka eivät edellytä yhdenkään ammattieettisen aidan alittamista. Hyvässä tapauksessa siinä ohessa saadaan ratkaistua myös farmasian ammattilaisia piinaava identiteettiongelma.

Tulevaisuuden apteekki voi olla hyvällä itsetunnolla varustettujen farmasistien miehittämänä tärkeä osa modernia terveydenhuollon logistista kokonaisuutta, joka toimii tehokkaasti ja luotettavasti ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Tai sitten se voi olla huuhaatuotteita pursuava basaari, jonka palkkalistoilla komeilee homeopaatteja, enkeliterapeutteja ja muita pelkkään mututuntumaan hoitonsa perustavia. Ei lähdetä tahraamaan apteekkien mainetta, vaan pyritään ohjaamaan alan kehitystä oikeaan suuntaan.

Samuel Kohtala
Farmaseutti, proviisoriopiskelija
Helsinki

www.signatura.fi